Hvordan IMDG hjalp 60 studerende

Succes med gruppeprojekt
På et af Danmarks mest prestigefyldte uddannelsesprogrammer – hvor adgangskravet er blandt landets højeste – konkurrerer 60 talentfulde unge om at komme igennem et krævende forløb, der stiller store krav til både individuel og gruppebaseret præstation.
Disse studerende har ofte klaret sig exceptionelt godt i gymnasiet eller udmærket sig gennem kvote 2-optagelsesprøven. Med en gennemsnitlig adgangskvotient på 10,9 er der ingen tvivl om, at vi her har at gøre med et hold af topmotiverede unge med store ambitioner.
Så, hvorfor oplever de i gruppeprojekterne åbenlyse konflikter, oplever at ”..Blodet løb ned af væggen..” og sygemeldinger samt studerende, der forlod studiet?
Fra individualisme til effektivt gruppearbejde
Traditionelt har uddannelsen, der uddanner nogle af fremtidens store kulturarvsbærere inden for design og arkitektur, lagt vægt på individuel præstation og ansvarlighed.
De studerende lærer at forsvare deres projekter over for lærere og medstuderende, hvilket skærper deres personlige ansvar og retoriske evner. Dette gør dem til stærke individualister, men det betyder også, at gruppeprojekter kan være en udfordring.
Da de studerende blev bedt om at samle deres individuelle projekter i grupper af fire og samarbejde om en fælles præsentation, opstod en række problemer.
Tidligere forsøg på gruppearbejde havde ført til utilfredshed og dårlige resultater, hvilket skabte et behov for en ny tilgang.
En struktureret model for gruppeudvikling med IMDG
For at løse udfordringen med gruppeprojekter blev “Integrated Model of Group Development” (IMDG) indført som et støttende forløb, der skulle hjælpe de studerende til at udvikle samarbejdskompetencer og opnå succes som team.
IMDG-forløbet blev bygget op over seks moduler, der kombinerede individuelle og gruppeorienteret træning og øvelser. Modellen, udviklet på baggrund af Susan Wheelans forskning, fokuserer på gruppeudvikling og er opdelt i fire centrale faser, der støtter teamet i at opnå effektivitet og fælles mål.
En transformation
Efter forløbet blev resultaterne evalueret. Professoren udtrykte sin overraskelse over de positive resultater, som “.. Vi aldrig har set før..”
For første gang opnåede næsten 100% af de 60 studerende et højt præstationsniveau i deres gruppeaflevering, og ingen studerende meldte sig syge eller trak sig fra projektet. Feedbacken var entydigt positiv:
De studerende oplevede ikke blot en forbedring i projektkvaliteten, men også en personlig udvikling og styrket forståelse for værdien af effektivt samarbejde.
Fundamentet for moderne samarbejdskompetencer
IMDG-forløbet beviste sit værd ved at styrke de studerendes evner til at samarbejde og udvikle sig i grupper, hvilket skaber et fundament for deres fremtidige karrierer, hvor teamsamarbejde spiller en stor rolle.
Ved at introducere en struktureret model for gruppeudvikling lykkedes det at skabe et mere harmonisk og produktivt læringsmiljø, hvor den enkelte studerende kunne blomstre både som individ og som en del af et team.
IMDG gav dermed de studerende ikke kun succes med projektet, men også kompetencer til fremtidens arbejdsmarked.